VIGYÁZAT! A CORGIT HAMISÍTJÁK!

2020.04.03, péntek - szandi

VIGYÁZAT! HAMISÍTJÁK!

- Gondolatok a fajtatiszta kutya Tenyésztéséről –

Mindenekelőtt szükségesnek érzem, hogy tisztázásra kerüljön 2-2 nagyon fontos kifejezés, melyeket a hétköznapi ember szeret összekeverni.

FAJTISZTA = Külső és belső tulajdonságokban megegyező, szaporodóképes utódokat létrehozó egyedek csoportja. A KUTYÁK csoportja a FAJ. S mivel egy vizslának és tacskónak is lehet adott esetben közös utódja, így az ebből származó kis keverék kutya is FAJTISZTA, hiszen KUTYA. De továbbmegyek, 2 keverék kutya ultra keverék kölyke is fajtiszta!

FAJTATISZTA = olyan többé-kevésbé egységes csoport, melynek egyedei színbeli, alaki, szervműködési tulajdonságaik és jellegzetességeik alapján a faj többi egyedétől jól elhatárolható. Ezek a fajta jellegzetességek vannak leírva a fajta standard –ben, azaz fajtaleírásban. Ezek teszik az adott fajtát felismerhetővé.

TENYÉSZTÉS = A fentebb ismertett FAJTATISZTA kutyák értékeit, elődeinek olykor évszázados munkáját továbbvinni szándékozó Tenyésztők célja ezen fajtajellegzetességek megóvása, megtartása, átmentése a következő generációkba. A Tenyésztők eszköze a nemesítés, azaz a legjobb fajtajellegeket mutató, legegészségesebb kutyák kiválasztása és velük való továbbtenyésztés, melyben mindig az előnyök kerülnek előtérbe és a Tenyésztő ezekről különféle módon visszaigazolást szerez (Küllem = kiállítás, tenyészszemle, Munka = munkavizsga, munkaeredmények, Egészség = genetikai és klinikai egészségügyi szűrések). A Tenyésztő elhivatott, minden alom létrejöttét szakmailag meg tudja indokolni, a továbblépését szolgálják és az almok legjobban sikerült, legígéretesebb kiskutyáit továbbtenyésztésre kiválasztja, megtartja, kihelyezi, vagy tenyésztésre adja.
A Tenyésztő a kiskutyáiért felelősséget vállal, tapasztalatait, segítségét szívesen átadja kiskutyái gazdáinak, akiket nagy körültekintéssel választ. Tulajdonosváltozáskor precízen elmond minden tudnivalót, felkészíti a leendő gazdákat a kölyökvállalásra és mindig ott van a háttérben.

A Tenyésztés sosem a fő jövedelemforrás, mert egy Tenyésztő kiadásai már évekkel a Tenyésztés megkezdése előtt nagyobbak, mint amennyi bevétele egy-egy alomból származhatnak. Ezen – kívülállóként aktuális almot látó gyors fejszámolással nagynak tűnő - bevételek pedig a folytatásra, a fenntartásra nagyon hamar elmennek, hiszen a Tenyésztőnek nemcsak múltban és a jelenben vannak kiadásai, de folyamatosan fejleszt, újít, új vérvonalakra, kutyákra, fedeztetésekre áldoz. Így az átmeneti bevétel folyamatos körforgásban van.

SZAPORÍTÁS = A Tenyésztők által reklámozott, „befuttatott” fajták haszonszerzés céljából történő párosítása szakmai hozzáértés- és minőségi egyedek nélkül. Ez a tevékenység messze van a nemesítéstől, hiszen sok esetben már a fajta standardnek eleve nem megfelelő, de semmiképpen sem az alom legjobbjának választott egyedek kerülnek szaporításra. Sokszor már ivarérési kor előtt, még messze a teljes kifejlődéstől ki vannak téve a kutyák párosításnak, kiknek származása is már kétes. Sokszor származási lappal sem rendelkeznek, a szaporító viszont megmagyarázza a leendő gazdinak, hogy nincs is rá szükség és a szülőknek amúgy is volt. Ilyen esetben, ha a szülőknek „amúgy is” volt és valóban rendelkeznek a minimális tenyésztési kritériumokkal, akkor a kiskutyák számára a származási lap (köznyelvben törzskönyv) kiváltása 6000 Ft. Tehát, ha valaki azt mondja, hogy erre nincs szükség, az nem azért van, mert 6000 Ft-ot szeretne spórolni a gazdának, hanem azért, mert a szülő NEM RENDELKEZIK azokkal a minimális kritériumokkal, melyek szerint megfelel fajtája standardjének, alapvető követeléseinek. Ilyen esetben a kutya már NEM nevezhető fajtatisztának, hanem „fajta jellegű” lesz. Ezt hívják a világon minden dolog esetében hamisítványnak! Majdnem olyan, de nem az!
Fontos tudni, hogy a szaporítók kutyáinak minősége legtöbbször nem éri el a minimálisan megkövetelhető szintet sem, ezért ezen kutyák a kiállítások világában sem fordulnak meg. Az alacsony minőség viszont nem teszi lehetővé a nemesítést, mert nemhogy az alapok nem elegek, a hozzájuk választott párok sem a minőségi előrelépés jegyében vannak kiválasztva.
A szaporítók a Tenyésztők hátán próbálnak felkapaszkodni, a Tenyésztők által ismertté tett fajtákból minél kisebb befektetéssel, minél gyorsabban, minél több hasznot húzni. Nem tartják be a pihenő időt sem 2 alom között a szukáik számára, szó szerint szülő gépekként használják őket.

A felnevelés költségei minimumra vannak szorítva, mindenből a legolcsóbb megoldást használva. A kiskutyák szocializációja legtöbbször teljes mértékben hiányzik és a gazdák csak azt tapasztalják, hogy kiskutyájuk pont nem olyan, mint amilyen viselkedést a fajtáról elképzeltek, láttak... majd jönnek a kérdések.. miért agresszív, miért félős, miért, miért, miért..?!
A szaporítók jellemzője – mellyel a gazda csak később fog szembesülni – hogy a legelső felmerülő probléma esetén nem érhető el, nem veszi fel a telefont, nem vállal felelősséget mindazért, amit létrehozott. A legtöbb gazda természetesen az első pillanattól fogva nagyon szereti a kutyáját, így mindent meg fog tenni érte, hogy a felmerülő problémákat orvosolja, de bele sem gondol, hogy a Tenyésztőtől vásárolt kiskutyával szemben a vételár különbözetét és annak még sokszorosát az állatorvosoknak fogja kifizetni. S természetesen a kiskutya nem tehet semmiről. A kiskutya egy áldozat. Egy felelőtlen ember kreálmánya, mely maximum csak emlékeztet az eredetire, de valójában egy hamisítvány, annak minden hibájával együtt. S ettől még szerethető, senki nem vonja kétségbe. De miért kellett megszületnie?

JÓL TENYÉSZTENI NEM KÖNNYŰ!

Félreértés ne essék! Aki egy kicsit is jobban belelát egy Tenyésztő életébe – túl a rózsaszín felhőkön, habos-babos babákon és csillámokon – az hamar meglátja, hogy az elhivatott Tenyésztés egy életforma. Egy élet. Egy olyan élet, melyben ha úgy jönnek ki a dolgok, nincsenek ünnepnapok, hétvégék, éjszakák. Ellenben van etetés, foglalkozás, takarítás, kakiszedés. Hóban, fagyban, télben-nyárban.

A Tenyésztés egy tudomány és egy művészet is egyben. Tudni kell a genetika alapszabályait, ismerni a fajtát mindennél jobban. Ismerni a történelmét, a küllemét, az ápolását, az igényeit, a főbb vérvonalakat, azoknak a hibáit és rendelkezni kell egy tervvel. Terv nélkül esélytelen előrelépni. Ha nincs egy IDEÁLIS kutyakép az ember fejében, akkor nincs hova haladni. A tökéletes kutya tenyésztése a cél és az ehhez vezető út rendkívül rögös és úton-útfélen akadályokkal és áldozatokkal, lemondásokkal van tele. Hiszen a tudás és áldozatok mellett itt van egy olyan kikerülhetetlen faktor, mellyel nem lehet tervezni és a legváratlanabb pillanatokban csap le: a természet. Mert ember tervez...

A Tenyésztés számunka azt jelenti, hogy MINDENT, ami tervezhető, azt tervezzük és bebiztosítjuk. Ezzel nem csak a saját, de kiskutyáink gazdáinak életét is könnyebbé tesszük. S hogy mindez hogyan lehetséges?

MINŐSÉGI ALAPOK:
Mint azt már fentebb említettem a Tenyésztés valójában nemesítés. A jobbnál is jobbat szeretnénk, ehhez pedig a legjobb alapokra van szükség. Hosszú válogatás, keresgélés, személyes látogatás és tanulás után az almok legjobb kiskutyáival kezdjük felépíteni tenyészetünket, hogy ezzel mindent megtegyünk annak érdekében, hogy minőségi utódok közül válogathassuk ki a továbblépésünkhöz legjobb kölyköket.
Mondanom sem kell ugye, hogy származási lap (törzskönyv) nélkül kutyánk nem fajtatiszta! Ehhez a dokumentumhoz RAGASZKODNI kell, mert minden fajtatiszta kutyának KIJÁR!
Sose feledjük kutyánk származási országát! Ha ez Anglia, akkor ne higgyük el, hogy léteznek híres pl. szerb vonalak egy olyan fajtában, mely pár éve jelent meg az adott országban. Egy vonal kialakulása évtizedekben mérhető.

MINŐSÉGI TÁPLÁLÁS:
Mi sem egyértelműbb annál, hogy a legmegfelelőbb növekedéshez a fajta IGÉNYEIHEZlegjobban illeszkedő tápanyagok szükségesek. Ami a legjobb egy rottweilernek, az korántsem lesz a legjobb egy tacskónak!

TENYÉSZALKALMASSÁG:
Előfordul, hogy a legnagyobb precizitással választott kölyök sem kerül végül tenyésztésbe, mert számos módon kell felnőtt korában is bizonyítania egy kutyának azt, hogy génjeinek továbbvitele a fajta számára fontos.
Elsődleges ilyen mérce a Tenyészszemle. Itt elbírálják és megállapítják, hogy a fajta alap kritériumainak (standard) megfelel-e egyáltalán. Több fokozat is van, a Tenyésztésre javasolt minősítés a legjobb, mely tovább fokozható, ha a kutya a fajtájára jellemző munkában is bizonyítja ösztöneit (terelő ösztönpróba), viselkedése megfelel a Karakterteszt elvárásainak, illetve jó egészségügyi szűrésekkel rendelkezik. Ezek birtokában Tenyésztésre kiemelt státuszba kerül, azaz a fajta értékeinek továbbvitelére kifejezetten javasolt.

EGÉSZSÉGÜGYI SZŰRÉSEK:
Külön fejezetet érdemelnek, hiszen ezen szűrések segítségével nagyon sok esetleges későbbi probléma kiküszöbölhető. Hatalmas befektetés, szelekció és tudatos tenyésztői munka mindenre mentes állományt létrehozni. Óriási dolog az, ha egy kutya minden fajtajellegzetes betegségre mentes és emögött nagyon sok év nagyon sok munkája, áldozata van. Legyünk tisztában fajtánk jellegzetes betegségeivel! Ez ugyanolyan érdekünk, mint azt tudni, hogy napi hány gramm az ideális táplálék számára.
Tenyésztőként hatalmas lehetőséget ad a tudomány számunkra ezekkel a szűrésekkel, de tudni kell őket okosan és jól használni. Minden kutyánkat minden fajtajellegzetes betegségre szűrünk, hogy ezáltal tisztában legyünk azzal, amink van és legjobb tudásunk szerint minden párosítás úgy legyen megtervezve, hogy azzal javítást érjünk el és a tökéletesség felé törekedjünk. Ha ez a motiváció hiányzik, kár az egészbe belekezdeni.

SZOCIALIZÁCIÓ:
Kiskutyáinknak életük első 2 hónapjában olyan impulzusokat tudunk adni, melyek kitörölhetetlenek. Ezek hiánya is mindig meg fog látszani. Amikor 2 év múlva is találkozunk egy tőlünk származó kiskutyával és a gazdái is elképedve látják, hogy soha, senkinek nem szokott így örülni, mint akkor, ott, nekünk, mert viszontlátjuk egymást újra, akkor azt hiszem nincs miről beszélni. 2 hónap, de örökre beléjük ivódik. Nem mindegy, hogy ekkor mit és hogy kapnak. Mindenféle értelemben.

ÚJ CSALÁDTAG:
Ahogy a gazdik magukhoz veszik új családtagjukat, ezzel egyidőben a Tenyésztő családja is bővül. Hogy kivel, az csakis az Ő döntése. Egy féltve nevelt, óvott, szeretett kiskutyát átadni a világ legnehezebb dolga. Ezt csak akkor lehet könnyebbé tenni, ha a Tenyésztő olyan Gazdát választ, akiben meg tud bízni, akiben látja a tüzet, a csillogó tekintetet, az elhivatottságot, mely emlékezteti arra az időszakra, mikor az első kiskutyáját saját maga is kézbe vette. S mikor ebbe a tükörbe belenéz, kicsit magát látja benne. Ha pedig ez megtörténik, azaz a kémia működik, akkor tudja, hogy féltve őrzött kicsi kincse pont olyan törődést fog kapni, melyet önmaga is adna. De mivel mindenkit nem lehet megtartani, így elengedi a kölyök kezét, viszont mindig ott marad a háttérben, mint egy büszke, aggódó, szerető nagyszülő, akire mindig lehet számítani.


VÉGSZÓ

Ha az ember letette névjegyét egy fajta mellett és történelmét önmaga is alakítja munkásságával, akkor egy olyan nagyfokú védelmet próbál nyújtani fajtája és verejtékek árán létrehozott vérvonala számára, mely mindentől megvédi. Sajnos ez azonban képtelenség, legalábbis a fajta vonatkozásában, mert kontárok minden szakmában voltak és lesznek.

Ezért szeretném, ha minden leendő Gazdi gondolkodna egy kicsit, mielőtt lenyomja az Enter-t egy kutyákat kínáló webshopban, vagy elhamarkodott döntést hoz kiskutya megvételére, csak mert a jófogáson éppen akciós volt.

A minőségnek ára van, viszont csak egyszer kell érte fizetni. Egy jól tenyésztett kutya mögött sokszor évtizedekben mérhető munka, alázat, tudás van és a fajta maximális tisztelete. Azzal, ha az ember Tenyésztőtől vásárol kutyát, nemcsak a múltja előtt tiszteleg, hanem a jövőjét is segíti és ezzel egy csodálatos fajta biztonságát, értékmegőrzését, jobbítását támogatja, hogy az unokáink is megtudhassák, milyen is az a szeretett, csodálatos kutya, mely végigkísérte életünket. Ráadásul ennyi idő elteltével is megfigyelhetők lesznek ugyanazok a viselkedésjegyek, küllemi vonások, melyek első kutyáinkban is benne voltak. Hiszen a jól tenyésztés erről szól! Értékek megőrzése és továbbvitele a következő generációkba. Ez a Tenyésztők dolga és felelőssége.

© 2020 Born To Be Corgis

© BORN TO BE kennel

created by 8Ways